جوان آنلاین: ظریف در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفته: «اگر امروز به جای مسعود پزشکیان، سعید جلیلی را به عنوان رئیسجمهوری داشتیم، ممکن بود جنگ بزرگی در منطقه در جریان باشد» که این ادعای مسبوق به سابقه ظریف با استقبال رسانههای بیگانه مواجه شده است.
به گزارش فارس، محمدجواد ظریف، معاون راهبردی پزشکیان در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفته: «اگر امروز به جای مسعود پزشکیان، سعید جلیلی را به عنوان رئیسجمهوری داشتیم، ممکن بود جنگ بزرگی در منطقه در جریان باشد»، این ادعای مسبوق به سابقه ظریف با استقبال رسانههای بیگانه مواجه شده است. حسن روحانی و سیاستمداران اصلاحطلب هم طی چند سال گذشته و به ویژه در کمپینهای انتخاباتی، «برداشتهشدن سایه جنگ» از سر کشور را یکی از مهمترین دستاوردهای خود توصیف میکردند. روحانی همچنین ادعا کرده بود «انتخابات ۱۳۹۲، سایه جنگ حتمی را از کشور برداشت.» این صحبتها در حالی مطرح شده بود که رهبر معظم انقلاب خطاب به دشمنان ایران که این مسائل را مطرح میکردند، فرمودند: «امروز هم مثل قبل از گزینههای نظامی روی میز حرف میزنند و آن مسئول اروپایی هم به مسئولان ما میگوید «اگر برجام نبود، وقوع جنگ حتمی بود»، اما این حرف یک دروغ محض است و آنها میخواهند ذهن ما را از جنگ واقعی یعنی نبرد اقتصادی منحرف کنند و به جنگ نظامی سوق دهند تا مسئولان کشور از تمرکز در عرصه پیشرفت اقتصادی و توجه به جنگ فرهنگی غربیها با ملت ایران باز بمانند.»
این اظهار نظرها قبل از روی کارآمدن شهید رئیسی در سال ۱۴۰۰ هم مطرح شد و اصلاحطلبان مدعی بودند اگر «رئیسی سر کار بیاید، کشور وارد جنگ میشود.»
غلامحسین رضوانی، تحلیلگر مسائل سیاسی در این رابطه به فارس گفت: این دوگانهسازیها دیگر در سیاست خارجی نتیجه نمیدهد، چون افرادی که سابقاً این ادعاها را مطرح میکردند به خوبی مشاهده کردند دولت سیزدهم نه تنها کشور را وارد جنگ نکرد بلکه مبدأ تحولات و اقدامات مثبت در سیاست خارجی شد. کارشناسان معتقدند دولت سیزدهم بر اهمیت روابط با کشورهای همسایه تأکید و تلاش کرد همکاریهای اقتصادی، امنیتی و فرهنگی را گسترش دهد، این رویکرد شامل سفرهای متعدد مقامات ایرانی به کشورهای همسایه و برگزاری نشستهای مشترک است. امضای توافقات مختلف با کشورهای همسایه، به ویژه در زمینههای انرژی، تجارت و حملونقل که به توسعه روابط اقتصادی کمک کرده است، یکی دیگر از این اقدامات مهم بود.
امضای توافقنامه همکاری ۲۵ ساله با چین که شامل همکاریهای اقتصادی، نظامی و فرهنگی است یکی دیگر از اقدامات مهم دولت سیزدهم بود. این توافق به ایران کمک میکند از سرمایهگذاریهای چین بهرهمند شود.
همچنین در دولت سیزدهم به تقویت روابط استراتژیک با روسیه توجه ویژهای شد. نزدیکی این روابط باعث شده است این دو کشور بتوانند بر گسترش تجارت خود با یکدیگر برنامهریزی ویژهای داشته باشند. با برنامهریزیهای به عملآمده، حجم تجارت دو کشور تا سال۲۰۲۵ به ۷ میلیاردو۵۰۰میلیون دلار خواهد رسید. گسترش روابط تجاری در کشورهای شمالی تنها مختص روسیه نیست بلکه سایر کشورها نیز ظرفیت افزایش تجارت با ایران را دارند. جذب سرمایهگذاری خارجی و تلاش برای جذب سرمایهگذاری از کشورهای دیگر به ویژه در حوزههای انرژی، زیرساختها و فناوری یکی دیگر از اقدامات مهم دولت سیزدهم بود. همچنین حجم تجارت با کشورهای مختلف افزایش محسوسی داشت و این مورد شامل توسعه روابط تجاری با کشورهای آسیایی و آفریقایی است. کارشناسان معتقدند میتوان با دیپلماسی فعال هم ظرفیتهای کشور را فعال کرد و هم کشور را وارد دوگانه جنگ- مذاکره نکرد که تجربه دولت سیزدهم گواه روشنی بر این موفقیتها در عرصه سیاست خارجی است.